Mijn belastingaangifte als camgirl 2014

1
Mijn belastingaangifte als camgirl 2014

Belastingaangifte als camgirl, daar krijg ik heel veel vragen over en mijn site wordt hier volgens Google vaak op gevonden. Ik heb zojuist mijn belastingaangifte ingevuld over het jaar 2014 en besloot mijn cijfers met jullie te delen. Ik heb in 2014 maar heel weinig gewerkt in verband met mijn studie en daarom erg lage verdiensten.

Mijn omstandigheden

Er zijn verschillende elementen die een gevolg hebben op de belasting die je moet betalen of terug krijgt. Ik ben jonger dan 23, ben student, huur een kamer, woon alleen, heb geen investeringen o.i.d., geen fiscale partner en ik krijg geen uitkering. Ik krijg wel studiefinanciering, deze telt niet mee bij je totale inkomen. Ik heb een regulier bijbaantje gehad in 2014 in een café en ik heb gewerkt als camgirl.

Mijn totale inkomsten waren 4.000€ waarvan ik 2.000€ heb verdiend als camgirl. Mijn baas heeft 200€ loonheffingskorting ingehouden en 40€ arbeidskorting gegeven.

Inkomsten

Je kunt uit verschillende zaken inkomsten halen. De meeste mensen werken voor hun geld en krijgen loon, zoals ik. Maar als je bijvoorbeeld woningen verhuurt komen die inkomsten uit een andere box. Hier ga ik verder niet op in omdat dit niet op mij van toepassing is. Mijn inkomsten komen uit box 1: werk en woning.

Als je in loondienst bent krijg je ieder jaar een jaaropgaaf. Hierin staat hoeveel je over het hele jaar hebt verdiend, wat je loonheffing was en je arbeidskorting. Je baas geeft deze cijfers ook door aan de belastingdienst en daarom staan deze gegevens vaak al ingevuld. Check ze wel altijd even, je weet maar nooit!

Verdiensten invullen

Bij ‘overige inkomsten’ vul je jouw inkomsten als camgirl in. Er wordt om een omschrijving gevraagd en je kunt hier ‘freelance’ invullen. Over jouw werkzaamheden als camgirl hoef je niks te vertellen.

Als je totale inkomsten lager zijn dan 19.822 € zit je op schijf 1, dit heeft te maken met de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Mijn inkomsten waren in totaal, camwerk + regulier baantje 4.000€ dus ik zat in schijf 1.

 Hoeveel moet je betalen?

Over je inkomen betaal je het volgende:

  • 5,1% inkomstenbelasting
  • 17,9% AOW
  • 0,6% Anw
  • 12,65% AWBZ

Hoeveel % inkomstenbelasting je moet betalen hangt dus af van de box en in welke schijf je zit. De andere belastingen worden gezamenlijk ‘volksverzekeringen’ genoemd. In mijn geval moest ik 36,15% over mijn totale inkomsten van 4.000€ betalen wat een totaal is van 1.450€.

Hier gaat altijd nog wat vanaf, namelijk een algemene heffingskorting en arbeidskorting. Ik heb geen idee hoe dit berekent wordt maar toen ik wat begon te spelen en mijn inkomsten anders invulde kwam ik erachter dat deze kortingen en de belastingen die je moet betalen elkaar opheffen als je inkomsten lager zijn dan 5.000€. In mijn geval hoef ik dus niks over mijn inkomsten te betalen.

In andere gevallen moet je wel betalen, dit heeft niet per se te maken met je freelance werk. Als je 7.000€ verdiend, ongeacht of dit inkomsten zijn uit een reguliere baan of freelance, moet je 307€ aan belastingen betalen. Is dit 8.000€ dan moet je al 652€ aan belastingen betalen.

Als je werkgever loonheffing heeft ingehouden, wat in mijn geval rond de 200€ was. krijg je dit nog terug van de belastingdienst. Ik hoef geen belastingen te betalen, en krijg dus 200€ terug. Stel nu dat ik wel moest betalen, bijvoorbeeld 300€, dan wordt hier de loonheffing vanaf getrokken en betaal ik dus nog maar 100€ aan de belastingdienst en krijg ik geen geld terug. De arbeidskorting die ik in moest vullen heb ik nergens terug gezien en heeft vast te maken met het berekenen van de kortingen waar ik geen verstand van heb.

Inkomensafhankelijke zorgverzekering

Als je bij een baas werkt hoef je geen inkomensafhankelijke zorgbijdrage meer te betalen, die wordt namelijk al van je loon afgehaald en is 5,4% van je loon. In mijn geval heb ik 2.000€ verdiend als camgirl en moet ik dus 5,4% van 2.000 euro betalen aan de belastingdienst. Dat is (5,4*2000/100) 105€ wat ik moet betalen.

Conclusie

Dit jaar waren mijn verdiensten zeer laag en hoefde ik geen belastingen te betalen op de zorgbijdrage over mijn camverdiensten na. Hier werd de loonheffing mee verrekend dus als het goed is krijg ik dit jaar een aanslag waarop staat dat ik 95€ (200-105) terug krijg.

Hou altijd rekening met 5,4% zorgbijdrage die je sowieso moet betalen. Ga je meer verdienen dan 5.000€ (dat is inclusief een andere baan) hou er dan rekening mee dat de andere belastingen 36,15% van je inkomen bedragen en dat als je meer dan 19.822€ verdiend je meer belasting moet betalen over alle inkomsten boven dat bedrag.

Binnenkort komt er een artikel online met 3 verschillende situaties en daarbij uitgelegd op hoeveel belasting je moet rekenen! Hier heeft een accountant mij geholpen met alle cijfers, dus stay tuned voor meer!

Heb jij jouw belastingaangifte als camgirl al gedaan? Laat het me weten in de comments of op  twitter of facebook! Daar kun je ook snel zien wanneer er een nieuw artikel online komt of schrijf je anoniem in voor mijn nieuwsbrief.

Dikke kus,

Katie

Let op! In verband met privacy zijn dit niet mijn exacte cijfers maar ze komen in de buurt. Let op! Het is geen garantie dat jouw belastingaangifte en wat je moet betalen of terug krijgt op die van mij lijkt. Dit hangt van veel factoren af, zoals je woning, getrouwd, samenwonend, kinderen, hypotheek, inkomsten uit een erfenis en noem maar op!

LEAVE A REPLY